Fulleda natura i esport: Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda

Mirador de les Garrigues

 

Mirador de les Garrigues. Altitud: 563 metres
A 7km del Mirador dels Pirineus, tot seguint la ruta senyalitzada, a 1600m de la font de la Marieta, i en plena Serra de Vinaixa, trobem el Mirador de les Garrigues, des d'on es gaudeix d'una àmplia visió panoràmica del fondo de Vinaixa, en primer pla, on sobresurt el Puig i, al seu darrere, la serra de Barrils. De fons escènic, es pot distingir bona part de la meitat sud de la serralada Prelitoral catalana, en concret, les serres de Prades, del Montsant, de la Llena i dels Bessons.
Aquest indret es troba dins l’espai natural protegit la Vall de Vinaixa inclòs dins la Xarxa Natura 2000 de la UE.

 

 

La Vall de Vinaixa
El torrent de Vinaixa, també anomenat torrent d’Espariguera, neix sota el turó de l’Hospital, a Tarrés. Passa pel nord del nucli de Vinaixa i segueix un traçat en sentit nord-oest (passant prop de la Floresta) fins que al nord de les Borges Blanques es troba amb el torrent del Trull, procedent de l’Espluga Calba i els obacs de la serra del Tallat, i queda pròpiament format el torrent de la Femosa. Després de passar per Juneda, Puigverd i Artesa de Lleida, desemboca al riu Segre aigües avall de Lleida.

En conjunt, es tracta d’un corrent d’aigua estacional que només porta aigua en períodes de màxima pluviositat de la primavera i la tardor. Amb tot, a l’indret de la font Vella, a les Borges Blanques, entra en contacte amb el regadiu dels canals d’Urgell i quan rep aportacions d’aigües sobrants dels camps de conreu assoleix un cabal considerable.

La capçalera de la vall de Vinaixa es caracteritza per una sèrie de fondos orientats en sentit sud-nord, els quals drenen les seves aigües cap al torrent de Vinaixa. Separant aquestes valls, hi ha uns serrats, com aquest on es troba aquest mirador, anomenat la serra de Vinaixa, que sobrepassen els 600 metres d’alçada.

 

L’àguila cuabarrada

La vall de Vinaixa és una zona de dispersió d’individus joves d’àguila cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), procedents de les serralades prelitorals i litorals catalanes i també d’altres zones mediterrànies de la península Ibèrica i del sud de França, on nidifica a les cingleres; per aquest motiu és un espai natural protegit i s’inclou dins la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

 

 

A finals d'estiu, els joves abandonen l'àrea de naixença i emprenen una vida independent durant dos o tres anys, fins que finalment s’acaben instal·lant en un territori propi i s'aparellen. Aquest període inicial de la vida de les àligues s'anomena dispersió.

Les àrees de dispersió són zones de relleu suau on dominen els conreus de secà, però on hi ha abundància d'aliment (conills, perdius, etc.), i estan situades fora de les àrees de nidificació de les parelles adultes.

Totes aquestes característiques fan que les àrees de dispersió siguin indispensables per a la supervivència de les joves i inexpertes àligues, ja que en aquestes zones tenen més facilitats per obtenir aliment (conill, perdiu...) a mesura que van aprenent i millorant les tècniques de caça. Si els joves visquessin als territoris on viuen els adults, hi entrarien en competència directa.


Distàncies des del Mirador de les Garrigues fins a...


L’aixopluc de volta Coma en Masana 4,4 km (en sentit antihorari)
La font d’en Salat 6,7 km (en sentit antihorari)
El Mirador de la Conca de Barberà 12,3 km (en sentit antihorari)
Fulleda 22,8 km (en sentit antihorari)
La font de la Marieta    1,6 km (en sentit horari)
La font de les Ventoses  3,0 km (en sentit horari)
El mirador dels Pirineus i la plana lleidatana 7,0 km (en sentit horari)
Fulleda 7,8 km (en sentit horari)