Fulleda natura i esport: Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda

El municipi

El municipi de Fulleda s’emplaça a l’extrem est de la comarca de les Garrigues, al territori de la Segarra històrica, fronterer amb la Conca de Barberà.
Fulleda és un petit poble d’uns 120 habitants situat en un planell entre els fondos dels Escortals i de la Granada, a 580 metres d’altitud.

Compta amb bells carrers i carrerons amb edificis de pedra ben escairada, alguns dels quals corresponen a cases pairals d’una certa importància (cal Margendom, ca l’Aguiló, etc.) i fins i tot alguns tenen una influència lleument modernista (cal Xavalla).

Façana de Cal Xavalla

 

Carrer Raval

 

Compta amb diferents espais d'esbarjo amb pista poliesportiva, parc infantil i piscines de cloració salina obertes tot l'estiu.

 

 

No us podeu perdre les visites següents:


L’Església Parroquial de Santa Maria és de principis del XIV, d’estil romànic tardà de transició al gòtic. Al segle XVIII s’hi van fer modificacions amb la construcció d’un altar major i una elegant portalada. Darrerament s’han fet visibles les restes de l’antiga porta romànica.

El monument a Agustina Saragossa i Domènech, Agustina d'Aragó, està emplaçat al carrer de Montblanc. Tot i que ella va néixer a Barcelona, els seus pares eren de Fulleda i es distingí en els setges napoleònics a Saragossa, motiu pel qual l’any 1986, en el segon centenari del seu naixement, la població li va erigir un monument.

L’antic molí d’oli de la Cooperativa de Fulleda és un espai museístic recentment restaurat.

 

El memorial Racó del Bolet és un espai en record de les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra situat als afores del poble, a escassos 300 metres, en direcció a Tarrés.

 


Les restes de l’antic castell de Fulleda, conegut popularment com la Torra, són al capdamunt d’un turó, als afores del poble.

 

 

El celler familiar Matallonga  i el tast dels seus vins.

 

 Sabíeu que...

 

    • La festa major de Fulleda se celebra el darrer cap de setmana d’agost i, antigament, era tradició que a la plaça del Pare Fàbregues es muntés un envelat on es ballaven els balls del pensament, del ramellet, de l’escombra i de la patata.

 

    • El parlar de Fulleda pertany al català occidental, no lleidatà, de transició cap a l'oriental, més concretament cap al subdialecte tarragoní.

 

    • La Setmana Cultural, organitzada per l’Associació de Dones Marinada de Fulleda, se celebra l’últim diumenge de juliol. El nom “Marinada” és degut a l’aire que bufa habitualment al poble procedent del mar.

 

    • La Serra de Vilobí és la divisòria geogràfica i administrativa de les Garrigues i la Conca de Barberà, amb una elevació màxima de 726 metres. A finals de l'any 2007 va entrar-hi en funcionament el parc eòlic Vilobí I, situat al vessant nord-oest d’aquesta serra, als municipis de Fulleda i Tarrés. Aquest parc consta de 27 aerogeneradors amb una potència instal·lada de 40,5 MW, els quals generen l’equivalent al consum elèctric anual de 50.000 llars.