Fulleda natura i esport: Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda

Info ruta

 

Fulleda és un poble situat a l’extrem est de la comarca de les Garrigues, al territori de la Segarra històrica, fronterer amb la Conca de Barberà.

Aquest itinerari circular i senyalitzat, apte per a excursionistes, corredors, o amants de la bicicleta tot terreny (BTT), parteix davant de la Sala, café bar i local d’aplec i retrobament dels fulledencs i fulledenques, al costat de l'Antic Molí d'Oli.

 

 

 

El recorregut transcorre entremig de camps de vinyes, oliveres i ametllers, de conreus cerealístics i, sobretot, de pinedes que proporcionen ombra abundant. Travessa nombrosos fondals i valls i s’enfila fins al capdamunt de les serres de Vinaixa, de Vilobí i de les Aubredes, que sobrepassen els 600 metres d’alçada, des de les quals gaudireu de les panoràmiques visuals de les comarques de la plana lleidatana amb el fons escènic del Prepirineu i el Pirineu, la Conca de Barberà i el rerepaís del prelitoral català per la serra de Miramar o Lilla i l’Alt Gaià, les muntanyes de Prades, la serra de la Llena i del Montsant.

 

 

En tres indrets del recorregut amb vistes privilegiades, l’Ajuntament de Fulleda ha condicionat miradors panoràmics (el dels Pirineus, el de les Garrigues i el de la Conca de Barberà), els quals us ajudaran a interpretar i reconèixer els elements geogràfics de la panoràmica visual.

Cal destacar que la meitat oest del recorregut, s’inclou dins l’espai natural protegit la Vall de Vinaixa inclòs dins la Xarxa Natura 2000 de la UE.

 

 

És un itinerari 100% pedalable, amb fortes pujades i baixades, concebut per als amants de bicicleta tot terreny (BTT) tot i que també pot realitzar-se a peu (senderisme) o a cavall. Té una distància total de 30,5 km de distància. Tanmateix hi ha diverses dreceres que permeten el retorn a Fulleda en cas que resulti necessari.

 

 

Longitud total de l’itinerari:

30,5 km

Altitud màxima:

665m

Altitud mínima:

 482m

Desnivell acumulat positiu:

 560m

Desnivell acumulat negatiu:

 560m

Dificultat:

 baixa

Apte per fer a peu, en bicicleta o a cavall

 

 

Pots descarregar els tracks de la ruta en format GPX des d'aquí

També pots consultar la ruta a les següents webs:

Wikiloc

Cicloide

 

 

Territori de pedra seca
Al llarg del recorregut podreu observar nombroses construccions de pedra seca en les seves diferents modalitats (marges o espones, cabanes de volta, cabanes de teula, aixoplucs de volta, aljubs i cisternes) que al llarg de sobretot el segle XIX i fins a la meitat del segle XX van ajudar els pagesos a convertir els terrenys en conreables i a fer-los la vida més fàcil.


La tècnica de la pedra seca es caracteritza per no utilitzar argamasses o materials d'unió entre les peces, tot i que per a les cabanes hom podia utilitzar argila per impermeabilitzar-ne l'interior.

També cal destacar que podreu fer un recés a les diferents fonts que hi ha al terme de Fulleda. La font de les Ventoses, la de la Marieta, la d’en Salat i la del Poble (també anomenada la font Vella).