Fulleda natura i esport: Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda

Mirador dels Pirineus

 

 Mirador dels Pirineus. Altitud: 601 metres

És el mirador més proper al municipi de Fulleda, a només 700m del punt de sortida, i és l'únic punt que té un recorregut circular. Per continuar la ruta cal tornar enrere uns metres tot seguint la senyalització.

 

Els Pirineus, serralada situada al nord de la península Ibèrica, solden aquesta península amb el continent europeu. S'estenen des del mar Mediterrani (cap de Creus), a l'est, fins al mar Cantàbric (golf de Biscaia), a l'oest, amb una llargada total de 425 km.
Territorialment, ocupen la zona nord de Catalunya, l'Aragó, Navarra i Euskadi i la zona sud del País Basc del nord i d’Occitània (Bearn, la Gascunya i el Llenguadoc); l'oest i sud de la Catalunya nord, i tot Andorra.
En un dia clar, des del Mirador dels Pirineus podreu gaudir d’una amplíssima panoràmica del vessant sud dels Pirineus: des de la muntanya del Puigmal, situada al Pirineu oriental, entre les comarques de l'Alta Cerdanya i el Ripollès, fins al massís del mont Perdut (en aragonès As Tres Serols), al Pirineu central, a Osca.

En dies d’escassa nuvolositat, també sobresurt per darrere de la serra d’Aubenç la Pica d’Estats, el cim més alt de Catalunya.
En total, aquesta serralada compta amb 129 muntanyes principals i 83 de secundàries que ultrapassen els 3.000 metres d’altura, segons dades de l’Inventari de la Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme.


El primer pla de la imatge panoràmica, correspon a una bonica estampa primaveral -dominada per diverses tonalitats de verds que li donen les pinedes dominants i els camps d’ametllers, de cereals i de vinya- de la capçalera de la conca de la Femosa –també dita Rinet o Trull als trams alts–, que recull les aigües dels fondos que davallen de les serres del Vilobí i del Tallat. Al nord de les Borges Blanques, aquest curs d’aigua rep les aigües del torrent de Vinaixa i queda pròpiament format el torrent de la Femosa. Després de passar per Juneda, Puigverd i Artesa de Lleida, desemboca al riu Segre aigües avall de Lleida després d’haver recorregut poc més de 54 km.
Finalment, entremig d’aquest magnífic fons escènic i d’aquest primer pla, s’obre la plana lleidatana, des de la Segarra, a llevant, fins al Segrià, a ponent.

 

Espai de descans i vista panoràmica molt a prop del Mirador dels Pirineus


Distàncies des del Mirador dels Pirineus fins a...

La font de les Ventoses  4,1 km
La font de la Marieta   5.5 km
El Mirador de les Garrigues 7.0 km
Fulleda 22,8 km
La font d'en Salat 13,7 km
El Mirador de la Conca de Barberà 19.3 km